Home

Nieuws 4 reacties

Praat mee: jeugd of ervaring gevraagd?

De tuinbouw is op zoek naar goed opgeleide medewerkers. Want zelfs midden in de crisis hebben bedrijven in de tuinbouwketen banen te geef. Daarom zijn er nu jongeren op reis door de internationale keten, op kosten van de door de gehele sector gefinancierde campagne It’s Alive.

Maar hoe goed die arbeidsmarktcampagne het ook doet onder de jeugdige doelgroep van talentvolle hbo’ers en mbo’ers, de reikwijdte ervan is beperkt. Een andere, op dit moment misschien nog wel veel kansrijkere doelgroep wordt er niet mee bereikt: de volwassen professionals die door de crisis op zoek zijn naar een andere baan of zelfs een volledig andere carrière. Dat kunnen mensen zijn die al thuis zitten omdat hun werkgever failliet ging of moest reorganiseren. Of mensen die nog wel een baan hebben, maar de bui zien hangen en klaar zijn voor een nieuwe stap. En zelfs al is zo iemand 50 jaar oud, dan heeft hij of zij nog steeds zeventien dienstjaren in zich.

Wil de tuinbouw ook die mensen bereiken? En zo ja, hoe doet ze dat dan? Het is een afweging tussen jeugd en ervaring. Tussen gammel gefundeerde overmoed en slim toegepaste realiteitszin. Of tussen toekomstgerichte nieuwe inzichten en vaardigheden aan de ene kant en achterhaalde ideeën en methoden aan de andere kant.

De stelling van deze week luidt:

De tuinbouw richt zich op zoek naar nieuwe, goed opgeleide krachten te eenzijdig op jongeren.

Groenten & Fruit is benieuwd naar uw mening. Stem in de poll op onze homepage of laat een reactie achter onder dit stuk.

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jpk

  de verwende ned arbeidskrachten
  zijn vervreemd van werken in
  land en tuinbouw
  zie werkelozen project
  dus heel eenvoudig ww stoppen

 • no-profile-image

  Berkvens Plantenhandel

  De arme tuinbouw eist een maximum-prestatie voor een minimaal loon. Zonder vooruitzicht. Ook tuinders-kinderen gaan daarom elders werken of doorstuderen. Gr, Jan

 • no-profile-image

  Bernadette Bijman Kroon Rubens BV

  Ik ben heel tevreden over het mobiliteitscentrum van LTO Noord Glaskracht. Daar heb ik al een paar ervaren én gemotiveerde mensen vandaan!

 • no-profile-image

  grenzeloos

  Bouwvakkers worden massaal werkeloos met weinig zicht op verbetering. Laten LTO en UWV hier een landelijke campagne van maken deze niet werkschuwe beroepsgroep voor de tuinbouw te interesseren. Dat nog niemand op dat idee gekomen is?!

  Sjaak

Of registreer je om te kunnen reageren.