Home

Nieuws

KCB: teelt merkt niets van wijziging inspectie

Teelt en exporteurs zullen naar verwachting niets merken van de wijzigingen in de fytosanitaire controles van exportpartijen door het kwaliteitscontrolebureau KCB.

Volgens directeur Martien de Graaf van de KCB is de belangrijkste wijziging de aanstelling als ambtenaar van alle KCB-kwaliteitscontroleurs. KCB blijft een private organisatie, maar met ambtenaren in dienst. “We zullen dat de komende tijd effectueren, maar ook qua kosten zullen er geen wijzigingen optreden door deze maatregel, verwacht ik.”

Overigens is de die stap niet nieuw. Vóór Plantkeur waren controleurs ook aangesteld als onbezoldigd ambtenaar om op teeltbedrijven te mogen inspecteren.

Het ministerie van ELI maakte recent bekend het private inspectiesysteem Plantkeur aan te passen. Een aantal derde landen als Rusland, maar ook de Europese Commissie, wil dat fytosanitaire inspecties sterk gelieerd zijn aan overheidsdiensten. KCB is een private organisatie en voert die inspectietaken uit voor de exportsector. Nu worden de 75 buitendienstmedewerkers als onbezoldigd ambtenaar aangesteld onder de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Daarmee verwacht het ministerie te voorkomen dat derde landen zoals Rusland de certificaten niet langer erkennen.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Jeroen Verheul

Of registreer je om te kunnen reageren.