Home

Nieuws 1 reactie

Greenery: één sectorvisie duurzaamheid

The Greenery is voorstander van meer samenwerking tussen partijen in de AGF-sector om zo een sectorvisie op duurzaamheid te maken.

Dat moet uitmonden in concrete doelstellingen, stelt de afzetorganisatie in het duurzaamheidsverslag 2011. Het beste kan dat onder de vlag van koepelorganisatie DPA.

In het jaarverslag stelt The Greenery te werken aan een nieuwe duurzaamheidsvisie om in te spelen op consumentenwensen in 2020. Eén van de doelstellingen daarvoor is bekend. The Greenery wil in dat jaar alle import verduurzamen. Daarvoor tekende het een convenant met sectorgenoten.

Ook wil The Greenery haar telers stimuleren zo te gaan werken dat ze in aanmerking komen voor het duurzaamheidslabel Nature Counts. De doelstelling is om elk jaar meer dan acht telers onder het keurmerk te krijgen. Jaarlijks wil de afzetorganisatie met minstens drie maatschappelijke organisaties overleggen over relevante thema’s.

In het rapport komt het eerlijke plukkeurmerk Fair Produce opvallend genoeg niet voor. The Greenery kiest voor een internationale schema om eerlijke arbeidsomstandigheden te creëren bij leveranciers. Dat internationale keurmerk Business Social Compliance Initiatiev (BSCI) bant telers niet die de wet overtreden, maar The Greenery gaat in overleg om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Dit jaar moeten er vijftien bedrijven onder het logo werken.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Jeroen Verheul

Eén reactie

  • no-profile-image

    Adviseur Arbeidsmarktinformatie en -advies

    De Spaanse of Franse tv zond een tijdje geleden een reportage uit over biologische teelt en duurzaamheid in de landbouw. Duurzaamheid impliceerde voor een Franse bio-tuinder inschakeling van lokaal arbeidsaanbod en reguliere (tijdelijke) contractvormen. Betrokkene beklaagde zich wel over de scherpe inkoop op de internationale markt, waardoor zijn aanbod van in elk geval 1 teelt onvoldoende concurrerend was. Ook in recente reportages over de tuinbouwbouw in Nederland, lijkt de druk vanuit de markt producten te dwingen tot een zo hoog mogelijke productiviteit en zo laag mogelijke kosten per eenheid product. Goed dat duurzaamheid op de agenda staat. Ik ben heel benieuwd hoe dit op termijn gaat uitpakken. Jean-Paul Biever

Of registreer je om te kunnen reageren.