Home

Nieuws 1 reactie

'Anti-hagelkanon is als homeopathie'

Vergelijk anti-hagelkanonnen met homeopathie: veel mensen geloven dat het werkt, maar er is nog steeds geen wetenschappelijk bewijs en ook geen geloofwaardige theorie. Dat stelt Nelis Vets, hoofd van het centraal voorspellerscentrum van de Meteo Wing, een afdeling van het Vlaamse departement Defensie.

De kritische wetenschapper ging met persbureau Vilt in discussie met telers met anti-hagelkanonfabrikant Inopower.

Fruitteler Christophe Bangels noemt de hoogte van de verzekeringspremie als belangrijk argument achter de investering in het kanon. “Bovendien vermijd je met een verzekering niet dat de relatie met de afnemer in het gedrang komt. Wij leveren aan Colruyt, maar de warenhuisketen stapt meteen naar andere fruittelers wanneer onze oogst vernield zou worden.”

Het bewijs onbreekt simpelweg dat een hagelkanon effect heeft, stelt Vets. “Op elk ogenblik in de geschiedenis was men overtuigd dat het werkte. Intussen wordt hagelschade vlakbij kanonnen gerapporteerd en ontzag de Pukkelpopstorm niemand.”

Volgens Inopower-directeur Marnix van Praet waren telers met hagelnetten harder getroffen in die Pukkelpopstorm in 2011. “Telers met hagelnetten hebben daar evenmin plezier aan beleefd want de storm vernielde de constructie samen met hun bomen en het fruit dat erop hing.”

De enige techniek die volgens Vets kan werken, is de Chinese methode waarbij zilverjodiden wordt afgeschoten om neerslag op te wekken in gebieden waar dat nodig wordt geacht. “Op deze manier kan je de neerslaghoeveelheid met 20 tot 30 procent doen toenemen. Er zijn aanwijzingen dat het hagelvorming tegengaat, maar dat moet verder onderzocht worden.”

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Jeroen Verheul

Eén reactie

  • no-profile-image

    Inopower

    Link naar origineel artikel in VILT staat hier:

    <>

Of registreer je om te kunnen reageren.