Home

Nieuws 1 reactie

Bleker antwoordt op zorgen handel

Demissionair staatssecretaris Henk Bleker heeft gepoogd zorgen van de Nederlandse handel weg te nemen met een brief.

Bij een rondetafelbijeenkomst Export eind mei somde koepel FrugiVenta een aantal zorgen op voor de positie van de Nederlandse exportbedrijven. Zo pleit FrugiVenta voor het behoud van landbouwraden, Nederlandse vertegenwoordigers in belangrijke landen. Volgens Bleker blijven de landbouwraden ook gewoon gehandhaafd. Volgens FrugiVenta is ook meer inzet nodig om markten open te breken en fytosanitaire drempels weg te werken. Bleker zegt in zijn antwoord dat het kabinet een actief beleid voert op fytosanitaire markttoegang naar derde landen. “De capaciteit hierop is recent zelfs aanzienlijk versterkt vanwege de toenemende complexiteit van fytosanitaire markttoegangsvraagstukken.”

Ook pleitte FrugiVenta voor meer overheidsinzet om insleep van plagen te voorkomen die Nederlandse export kan dwarszitten, zoals gebeurde bij de Afrikaanse fruitmot. Bleker wijst daarvoor toch naar de verantwoordelijkheid van de handel en naar Europa. “Het kabinet zet daarom bij de Europese Commissie in op die organismen waar de sector zelf geen mogelijkheden heeft om de insleep en verspreiding ervan te voorkomen om enerzijds de invoer van schadelijke plantenziekten te voorkomen en anderzijds logistieke verstoringen en kosten voor de handel als gevolg van extra controles en andere fytosanitaire maatregelen te voorkomen”, aldus Bleker.

Redactie GFActueel

Eén reactie

 • no-profile-image

  jan laurense

  Ik vind dat de controle een zaak voor het rijk is.
  Dus meer aandacht daarvoor is absoluut nodig'
  Vooral omdat tegenwoordig vele groenten en fruit soorten komen uit de hele Wereld , naar Nederland.
  Zo is het erg gemakkelijk om ziektes te verspreiden.
  Kijk b.v. wat andere landen doen als iets wordt gevonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.