Home

Nieuws 1 reactie

Baltussen krijgt Pools lintje

FNV-bestuurder Wim Baltussen heeft het Poolse Gouden Kruis van Verdienste opgespeld gekregen. De vakbondsman kreeg de onderscheding vanwege zijn inzet voor de belangen van Poolse werknemers.

Baltussen heeft de afgelopen jaren naam gemaakt bij wilde stakingen van Poolse en andere buitenlandse medewerkers, zoals die bij slateler Van Dijk in Horst-Meterik in 2005, in 2009 in Someren bij aspergeteelster José Jansen en in Oirschot bij aardbeienbedrijf Van de Ven. Hij was daar niet als aanjager, benadrukte hij in een interview met Groenten & Fruit. “Maar als mensen onze hulp vragen, dan gaan we helpen.”

Baltussen ging in 1999 aan de slag als bestuurder bij FNV Bondgenoten. Als cao-onderhandelaar kent hij de afspraken tussen werkgevers en werknemers in de tuinbouw. En weet hij dat de werkgever zich vaak niet aan die afspraken houdt. Soms ook uit onwetendheid. “Ik kan me wel wat voorstellen bij de problemen die tuinders hebben met al die regels. In de winter zijn bijvoorbeeld aardbeien- en aspergebedrijven vaak kleine familiebedrijfjes, maar in het seizoen zijn het middelgrote bedrijven. Dat is heel wat anders. Niet iedereen kan die omslag aan.”

Behalve Wim Baltussen kregen ook CNV’er Henry Stroek en twaalf Poolse vrijwilligers van een telefoonlijn voor Poolse werknemers het Gouden Kruis van Verdienste.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Ton van der Scheer

Eén reactie

  • no-profile-image

    Peter Verschuren

    Wim, proficiat. Het aan de kaak stellen van misstanden is in ons aller belang.

Of registreer je om te kunnen reageren.