Doorgaan naar artikel

Verplicht registreren CO2-sectorsysteem

Vóór 1 juli aanstaande zijn alle glastuinders, die daar in april een schrijven van het Productschap Tuinbouw (PT) over hebben ontvangen, verplicht zich te registreren voor het CO2-sectorsysteem. Half mei heeft nog maar 20 procent dat daadwerkelijk gedaan.

De kern van het CO2-sectorsysteem is dat de glastuinbouwbedrijven gezamenlijk moeten voldoen aan de in een convenant vastgelegde CO2-emissieruimte voor de gehele glastuinbouwsector. Met de verbruikscijfers wordt per bedrijf de jaarlijkse emissie vastgesteld. Indien de sector als geheel haar plafond overschrijdt, krijgen de bedrijven de kosten doorberekend naar rato van de CO2-emissie. Er ontstaat zo een prikkel om de CO2-emissie te reduceren.

Op basis van de historische emissies van 2011 en 2012, wordt voor ieder glastuinbouwbedrijf de emissieruimte bepaald voor de periode van 2013 en verder. Ferdi van Elswijk van telersvereniging Prominent verwacht dat het voor de Prominent telers moeilijk zal worden om aan de toegekende emissieruimtes te voldoen, omdat ze nu al op het scherpst van de snede telen. “De meeste van onze telers zitten op 30 tot 35 kuub gas. Op zich een goede zaak, maar hoe moet je dan in de toekomst nog verder besparen op energie? Dat is niet eenvoudig. Daarentegen kunnen telers die in 2011 en 2012 niet zuinig met teeltgas zijn geweest, met een relatief kleine aanpassing al veel procenten besparen. Van 40 kuub teeltgas doe je dat nu eenmaal makkelijker dan van 30 kuub.”

Voor radijsteler Jaco de Zeeuw in ’s-Gravenzande is het referentiejaar 2011 niet gunstig om op te worden afgerekend. Door de milde winter vorig jaar heeft hij maar 3,5 m3 gas per vierkante meter verbruikt. Normaal is dat 6 tot 7 kuub gas. Indien de grond wordt gestoomd, loopt het gasverbruik op naar 8 m3/m2 per jaar. “Om de twee jaar stomen we in de winter de grond voor een groeistimulans”, zegt de radijsteler. “Het jaar 2010 was voor ons als referentie gunstiger geweest. Nu wordt het heel lastig om het CO2-emissiedoel te bereiken.”

Omdat de ‘taart’ van de CO2-emissie kleiner wordt, denkt De Zeeuw dat veel bedrijven vanwege hun overschrijding zullen moeten gaan betalen. “Wat ik gehoord heb, beginnen we volgend jaar met 100 euro per hectare. Maar waar eindigt dat? Voor sommige telers is wellicht duizend euro nog te doen, maar voor kleine gewassen moet het maximaal 250 euro per hectare zijn.”

Bron: Groenten & Fruit

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin