Home

Nieuws

NMa laat zich uit over ketenafspraken

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) heeft de varkenssector laten weten dat het geen prijsafspraken met afnemers accepteert.

De varkenssector probeert met supermarkten, slachterijen en maatschappelijke organisaties te verduurzamen en voor het vlees vervolgens vastere afzetafspraken te maken met toeslagen. Dat plan Van Doorn is een voorbeeld voor de glastuinbouw. Onder leiding van het ministerie van ELI gaat een commissie nu onderzoeken wat voor ketenafspraken en verduurzaming mogelijk is in de (glas)tuinbouw. CDA-kamerlid Ger Koopmans was afgelopen najaar initiator van dat plan.

De NMa heeft op verzoek van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) gesteld dat doorberekening van de voerprijzen in de vleesprijzen de markt zou beïnvloeden. De NMa laat het consumentenbelang daarbij prevaleren.

Eerder liet NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg al weten concrete initiatieven op gebied van duurzame productie voor te willen leggen aan de NMA. Zo zou duidelijk moeten worden wat wel en niet mogelijk is op gebied van afspraken binnen de keten.

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.