Home

Nieuws

Plan voor handel en afzet

De koepels voor handelaren en afzetorganisaties praten samen over een nieuwe private uitvoeringsorganisatie die taken van het PT moet overnemen.

Dat zou kunnen uitmonden in een fusie tussen de koepels Frugi Venta en DPA.

DPA-directeur Hans van Es meldt: “We kijken of een joint venture mogelijk is voor taken die eventueel door het PT worden afgestoten. Het kan uiteindelijk op een fusie uitdraaien, maar ik verwacht niet op de korte termijn.”

Volgens Frugi Venta-secretaris Leo Welschen heeft de achterban grote behoefte aan informatie over bijvoorbeeld exportcijfers groente en fruit, fruitoogstramingen, voorraadcijfers en marktinformatie per product. Die komen na dit jaar niet meer via het PT. Welschen verwacht dat medio 2012 duidelijkheid komt over het plan voor de nieuwe uitvoeringsorganisatie.

Het lijkt op de stap die bloembollenhandelaren eerder maakten. Zij voeren met name promotieprojecten uit in een nieuwe stichting die wordt gefinancierd door de leden van de koepel Anthos zelf. Welschen verwacht dat zo’n model ook past in de afzet en handel van groenten en fruit. De financiering kan via verhoging van de contributie of vrijwillige heffingen voor afgenomen diensten.

Volgens Greenery-directeur Philip Smits kan ook crisisbeheersing als taak van het PT worden overgenomen.

De plannen zijn nog onzeker en het is onduidelijk wat het kabinet met de schappen doet. Dat zal onder meer uit het Catshuisoverleg volgen.

Ook de plannen van LTO voor een agrarische ketenorganisatie kunnen nog een rol spelen. Frugi Venta heeft zich tegen deze plannen uitgesproken, DPA houdt een slag om de arm. Als innovatie en marktonderzoek in zo’n ketenorganisatie passen, is dat voor de telersverenigingen ook een optie. 

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Jeroen Verheul

Of registreer je om te kunnen reageren.