Home

Nieuws 3 reacties

Lage groenteprijzen stuwen consumptie

Nederlands huishoudens gaven in 2011 2 procent minder uit aan verse groenten. Toch steeg de consumptie van groente met 1 procent, blijkt uit onderzoek van het Productschap Tuinbouw.

Dat komt door een daling van de gemiddelde prijs met 4 procent, deels het gevolg van de Ehec-crisis. Ehec lijkt dus de oorzaak van de stijging van de groenteconsumptie.

In 2011 kocht een Nederlands huishouden gemiddeld 73,4 kilo groenten. Tomaat blijft verreweg de meest populaire groente, gevolgd door ui en komkommer. De wisselingen in de top 10 van meest gekochte groenten blijven beperkt. Alleen bloemkool en sla op de vijfde en zesde plek wisselen van positie.

Er werd gemiddeld 85,5 kilo vers fruit gekocht per huishouden in 2011. Dit was 3 procent minder vergeleken met het jaar daarvoor. De bestedingen per huishouden waren wel iets hoger, omdat de prijs voor een kilo vers fruit in 2011 hoger lag dan in 2010. Appel is de meest populaire fruitsoort, gevolgd door sinaasappelen en bananen. Van maar liefst acht van de tien producten uit de top 10 van fruit daalde de aankoop. Alleen het volume van bananen en aardbeien steeg.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Jeroen Verheul

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Meer kopen (of liever 2 voor de prijs van 1 dus voor niets meenemen) betekent niet meer consumeren. Laten we vooral niet denken dat de prijs omlaag moet om de consumptie omhoog te krijgen.

 • no-profile-image

  Jens de Jong

  Waarom denkt u van niet? Er is toch een marge bij supermarkten of G&F? Of denkt u dat het in de prullenbak verdwijnt?

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Dat denk ik ja, het kost toch niets, neem maar mee, hmmm niet goed meer, ach gooi meer weg het was toch gratis.

Of registreer je om te kunnen reageren.