Home

Nieuws 4 reacties

Praat mee: cisgenese is niet eng

Cisgenese is niet eng.

Dat heeft de Brusselse voedselveiligheidsautoriteit Efsa na uitgebreid onderzoek geconcludeerd.

Cisgenese, voor wie het even vergeten was, is genetische modificatie of zo u wilt manipulatie, waarbij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van soorteigen genen. Met name met de veredeling van appelrassen doet de Wageningen Universiteit al het nodige cisgenetische onderzoek.

Het genetisch veranderen van planten of dieren anders dan met traditionele kruising, is omstreden. Met name in de jaren negentig, toen de eerste producten met versleutelde genen in de supermarkten verschenen, was er veel maatschappelijk verzet.

De Nederlandse tuinbouw heeft zich nooit ronduit achter het verruimen van regels voor biotechnologie geschaard. Met de resultaten van conventionele veredeling kan de tuinder immers ook prima uit de voeten en waarom zou je je dan een debat met de kritische consument en zijn organisaties op de hals halen?

Cisgenese is minder omstreden dan het gebruik van genen over de soortgrenzen heen. Dus volle kracht vooruit tegen veel lagere ontwikkelkosten voor nieuwe rassen, met allerlei mooie eigenschappen voor teler, teelt, milieu en consument, zoals de zaadbedrijven gretig roepen? Of toch opgepast voor de sentimenten van die kritische consument?

De stelling van deze week luidt:

Groen licht voor cisgenese is duwtje in de rug van Nederlandse tuinbouw

U kutn stemmen in de poll bovenaan onze homepage.

Groenten & Fruit is benieuwd naar uw mening!

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  leek

  laat deze mogelijkheid niet onbenut om duidelijk het verschil te tonen tussen cis en trans, waarbij trans door de wetgever, producenten, financiers, commercie wordt weggezet, verboden, ook in het WTO kader en cis kan doorgaan.
  Wel belangrijk: de koper/gebruiker moet weten dat het om producten uit cisgenese gaat. alleen volledige transparantie kan het wantrouwen wegnemen. dit betekent uiteraard ook dat produktstromen gescheiden blijven.

 • no-profile-image

  jpk

  er zijn altijd mensen tegen
  gewasbescherming gmo en cisgene
  akkerbouwers tiunders en fruittelers
  leg het uit aan uw buren

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  De techniek van cisgenese op zich vind ik niet eng. Het probleem is dat je niet weet waar je aan begint en wat de gevolgen zijn. Superonkruid is wat mij betreft een van de meer bedreigende mogelijke gevolgen van Genetische modificatie. Het grootste probleem is echter de machtsconcentratie die onstaat bij de veredelaars. Toch zeker als dit conglomeraten zijn die gewasbeschermingsmiddelen maken.

  Wat mij verbaast is dat we die risico's aan willen gaan terwijl het niet nodig is. De voedselproductie is niet het probleem van ondervoeding. Zie mijn blog hierover macht en genetisch geknutsel.

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Het is trouwens verbazend (en verontrustend) dat bijna de helft niet weet wat Cisgenese is.
  Hoe kun je dan iets beslissen?

Of registreer je om te kunnen reageren.