Home

Nieuws 3 reacties

Praat mee: RUB en 'onschuldige middelen'

De Regeling Uitzondering Gewasbeschermingsmiddelen (RUB) zorgt er al een halve eeuw voor dat de 'onschuldige' middeltjes die tuinders gebruiken ter bescherming van hun planten niet allemaal langs het ingewikkelde toelatingstraject hoeven gaan.

Terwijl het in zekere zin toch gewasbeschermingsmiddelen zijn.

Vorige week schreef Nico Stutterheim, naar aanleiding van zijn online actie om de RUB te redden, hier een opinie-artikel over in Groenten & Fruit, waarin hij als voorbeelden van dergelijke huis-tuin-en-keukenmiddelen melk,  knoflook, plantaardige oliën en groene zeep noemt. Aan de lijst kunnen ook bier,  en plantenextracten worden toegevoegd. Natuurlijke middeltjes die plagen en ziekten voorkomen of bestrijden, bijvoorbeeld door de plant minder vatbaar te maken of door bronnen van infectie te voorkomen.

Die RUB gaat op de helling. Ze staat op de rol om per 1 juli  van dit jaar te worden afgeschaft. Waarna al die middeltjes die nu nog vrijelijk gebruikt mogen worden, stuk voor stuk nauwkeurig tegen het licht worden gehouden. Is dit een mooie kans om het kaf van het koren te scheiden? Eindelijk eens echt goed te kijken naar doelmatigheid van die middelen en of die echt wel zo onschuldig zijn? Of is het een schoolvoorbeeld van ambtenarij en bureaucratie, die de tuinders op kosten jaagt en waar het milieu waarschijnlijk alleen maar onder te lijden zal hebben omdat de tuinder in arren moede dan maar naar wel toegelaten, maar schadelijker chemische middelen zal moeten grijpen?

De stelling van deze week luidt:

Het is te gek voor woorden dat voor huis-tuin-en-keukenmiddelen net zulke strenge toelatingseisen gaan gelden als voor bestrijdingsmiddelen. De Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen (RUB) moet blijven.


U kunt hieronder meepraten en stemmen op onze homepage.

Groenten & Fruit is benieuwd naar uw mening!

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bioboer

  RUB moet blijven

 • no-profile-image

  Hans

  Ik kan niet begrijpen dat volwassen mensen het idee hebben geopperd om dit soort middeltjes te gaan verbieden. Het is toch wel van een heel laag niveau !
  Dan heb je toch echt helemaal niks meer te doen. Gewoon belachelijk.

 • no-profile-image

  Wal

  Uiteindelijk krijgen de Groten het alleenrecht! Dat is immers het werkelijke doel van de Codex Alimentarius: volledige controle.
  Daar bij opgeteld nog een aantal regelnichten en je kunt op één hand uittellen waar het naar toegaat:
  Soylent Green !!

Of registreer je om te kunnen reageren.