Home

Nieuws

'Nederlandse groente CO2-vriendelijker'

Agnes van Ardenne, voorzitter van het Productschap Tuinbouw, heeft woensdag de internationaal erkende aanvulling voor tuinbouwproducten op de Carbon Footprint standaard PAS2050 gelanceerd.

Van Ardenne overhandigde het internetprogramma aan Philip Smits van The Greenery op de voorjaarsconferentie van Greenport Holland in Rotterdam.

De PAS2050 min 1, zoals het tuinbouwprogramma is gedoopt, kan door tuinders en andere ondernemers in de keten worden gebruikt om de CO2-emissie van een product te berekenen. Daarbij mogen ook WKK’s en gebruik van CO2 van derden zoals via OCAP, worden meegerekend. Hierover moest eerst stevig worden onderhandeld met het Britse Carbon Trust en certificeerder BSI, aldus Van Ardenne.

Nederland is het eerste land dat met de standaard gaat werken. “Dat geeft onze ondernemers een voorsprong, die ook aantoonbaar en erkend is door een internationale standaard. En gelukkig toont het ook aan dat onze producten daadwerkelijk een voorsprong hebben.”

Volgens de PT-voorzitter wordt het meetbaar maken van de broeikasgasemissie van producten in hoog tempo een voorwaarde voor levering aan grote internationale retailers.

Het programma is via de site van het PT te gebruiken. Er zijn al meer dan 250 producten en teeltmethoden meetbaar gemaakt.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Ton van der Scheer

Of registreer je om te kunnen reageren.