Home

Nieuws 7 reacties

Praat mee: weersverzekering onnodig en duur?

De Onderlinge Weerschade Verzekering (OWV) heeft eind 2011 aangekondigd te stoppen met het aanbieden van polissen voor een bredeweersverzekering.

Reden voor de beslissing van de OWV  is de geringe belangstelling voor deze risicoverzekering, die uitkeert bij schade door extreme weersomstandigheden. Twee andere aanbieders, Agriver en Vereinigte Hagel, gaan wel door. 

De bredeweersverzekering is in 2010 van de grond gekomen, nadat  de overheid (al in 2004) aangaf niet meer met geld over de brug te komen voor gewasschade door calamiteiten. Critici vinden het onbegrijpelijk dat telers geen verzekering afsluiten. Alsof ze zelf de schade kunnen opvangen of verwachten dat de overheid bijspringt, aldus een agrarisch voorman in een landelijk vaktijdschrift.

Maar er is ook wat voor te zeggen. De verzekeringskosten zijn zo hoog dat veel ondernemers terugdeinzen. Aan de andere kant, kun je dat risico eigenlijk wel lopen, nu zoveel weersextremen elkaar hebben opgevolgd?

De stelling luidt deze week: Een bredeweersverzekering? Onnodig en veel te duur!

U kunt rechtsboven op onze homepage stemmen of reageren op dit artikel.

Groenten & Fruit is benieuwd naar uw mening!

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  zuidwest tuinder

  Vanwaar die geringe belangstelling?velen zien misschien weer een kostenpost erbij en een hoop getouwtrek en getob als er schade uitgekeerd moet worden.

 • no-profile-image

  Cluna

  Je krijgt 65% subsidie waardoor de brede weersverzekering een stuk goedkoper wordt!

 • no-profile-image

  Flevoboer

  Degenen die een offerte hebben opgevraagd zullen weten dat de premie brede weersverzekering belachelijk hoog is in vergelijking tot losse hagel- en waterschadeverzekering. Je krijgt er welliswaar een hoop andere dekkingen zoals erosieschade bij, maar wat heb ik daar aan in flevoland.
  Er lijkt maar 1 te zijn die aan de brede weersverzekering verdient; de verzekeraars over de rug van de telers; nu wordt terecht geroepen dat wij niet willen verzekeren en keert de overheid ons de rug toe. Verzekeraars bedankt!!

 • no-profile-image

  vorstje

  Vanwege alleen maar teleurstellingen in het verleden mbt taxaties en uitkeringen loop ik niet warm.Ik teel oa spruitkool ,met hagelschade louter teleurstelling.Een zijde van de stam hagelschade taxateur zegt 35% ik zeg 100% want wij kunnen niet slechts een kant van de stam oogsten dus deklassering en het verz ha bedrag wordt niet gehaald dus tweespalt waar je nooit uitkomt ..........

 • no-profile-image

  mts Bos

  weersverzekeringen wel nodig maar veel te duur , er zijn voor veel telers ook andere manieren te bedenken om de grootste risico,s te beperken

 • no-profile-image

  Streker

  Bij ons veel twijfel over het al dan niet laten door lopen van de hagelverzekering voor gewassen.
  Een duur product en uiteindelijk veel kosten en eigenrisico aftrek van het uit eindelijke uitkerings bedrag!
  Al hebben wij al 20 jaar geen schade gehad kan het natuurlijk altijd gebeuren maar wij zitten toch aan opzeggen te denken!

 • no-profile-image

  aqaupol 2002

  een dag te laat premie betaald weer alles terug plus woekerrente de taxateurs zullen er weer het beste mee zijn en de rest weer naar de lnv

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.