Home

Nieuws 4 reacties

Efsa maakt weg vrij voor cisgenese

Het Europese voedselveiligheidsagentschap (Efsa) heeft geen bezwaren tegen de ontwikkeling van resistente rassen door middel van cisgenese.

Efsa concludeert dat cisgenese-gewassen even veilig zijn voor milieu, voer en voedsel als conventioneel veredelde gewassen.

Onderzoeksinstituut WUR werkt aan het resistent maken van aardappelen tegen phytophthora en een onderzoeksproject met appel via cisgenese, waarbij gebruik wordt gemaakt van soorteigen genen. Phytophthora kost de aardappelsector jaarlijks meer dan 100 miljoen euro. Het middelgebruik kan fors omlaag bij het gebruik van resistente rassen.

Brancheorganisatie Plantum denkt dat het oordeel van Efsa de beleidsmakers in Nederland en Europa ondersteunt in het vrijstellen van cisgenese van regelgeving voor transgene gewassen. ”Dit zal een enorme boost geven aan de innovatie in de plantenveredeling”, zegt Niels Lauwaars, directeur van Plantum.

Efsa onderzoekt in totaal acht nieuwe veredelingstechnieken. Cisgenese is de meest omstreden techniek. Lauwaars: ”Nu Efsa cisgenese een veilige veredelingstechniek heeft genoemd, verwachten we dat zij ook positief gaan adviseren over het gebruik van de andere nieuwe veredelingstechnieken.”

Een gelopen race is het echter nog niet. Het Europees Parlement moet nog over het gebruik van nieuwe veredelingstechnieken stemmen. De verwachting is dat zij dat over enkele maanden doet. Oostenrijk is één van de lidstaten die zeer kritisch is over nieuwe veredelingstechnieken. Nederland heeft al aangegeven voorstander te zijn. De meeste innovatieve technieken zijn ook in Nederland ontwikkeld.

Richard Visser, hoogleraar veredeling bij de WUR, is blij met de conclusie van Efsa. ”Dat is een mooie uitkomst. Het is een heel gevoelig onderwerp. Als cisgenese wordt goedgekeurd betekent dit een enorme tijdwinst bij de ontwikkeling van resistente rassen. Als we cisgenese kunnen toepassen hebben we 5 tot 7 jaar nodig, bij klassieke veredeling is dat minimaal 20 jaar.”

Bron: Boerderij Vandaag - Auteur: Esther de Snoo

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Maren Schoormans

  Groot nieuws voor de sector. Apart dat er niet op gereageerd wordt hier.

  Het is een opsteker voor de sector en de veredelaars van de sector.

  Komt 'echte' gentech hierdoor dichterbij?

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Ik hoop van niet Maren dan zijn we overgeleverd aan de wolven in mijn optiek en we kunnen ook wel zonder Cisgenese wat mij betreft.

 • no-profile-image

  Henric vd Krogt

  @Peter, we kunnen ook prima zonder computer, maar met gaat het allemaal net ff sneller.

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Als je denkt dat de tuinbouw nu in de tang zit bij de supermarkten, moet je eens zien in wat voor tang je zit bij de veredelaars als die hun zin krijgen.

  Haastige spoed is zelden goed.

Of registreer je om te kunnen reageren.