Home

Nieuws

Ziekenhuis bespaart met streekproduct

De Nijmeegse Sint Maartenskliniek bespaart op de zorgkosten door het gebruik van vers voedsel uit de regio. Verspilling is van tientallen procenten terug naar nog maar 1 procent.

Sinds het Nijmeegse ziekenhuis maaltijden bereidt met verse streekproducten genezen patiënten sneller en hoeft er minder gebruik te worden gemaakt van dure bijvoeding en medicijnen. Het gaat volgens dagblad Trouw om een besparing van tienduizenden euro’s per jaar.

Het gespecialiseerde ziekenhuis voor reuma-, orthopedie- en revalidatiepatiënten heeft zeven jaar geleden een topkok in dienst genomen. Doordat patiënten hun maaltijden helemaal opeten, verhogen ze hun weerstand en is er minder voedselverspilling.

De boeren en tuinders van coöperatie Oregional leveren de producten, allemaal afkomstig uit de regio Arnhem/Nijmegen. Het begon vier jaar geleden met appels, peren en sap, daarna kwamen aardappelen en groente, gevolgd door zuivel en vlees.

Het ziekenhuis werkt behalve met Oregional ook samen met stichting Diverzio, die zorginstellingen stimuleert gebruik te maken van streekproducten. “Met name in verzorgings- en verpleeghuizen komt tegelijkertijd ondervoeding voor én voedselverspilling. Landelijk gezien is de verspilling bij zorginstellingen 30 tot 40 procent”, zegt Koen Nouws Keij van Diverzio. Bij de Maartenskliniek is het nog maar 1 procent.

Ook voor de telers is het voordelig, volgens Nouws Keij. “Een appelteler kan bij Brabant Zorg het hele jaar veertig kratten in de week leveren voor 1,10 euro per kilo. Bij de retail krijgt hij maar 45 cent per kilo.”

Of registreer je om te kunnen reageren.