Home

Nieuws

Winter neemt afzet groente in de greep

Vorst en sneeuw zorgen voor een aantrekkende vraag naar wintergroenten. Aan de andere kant leiden de omstandigheden tot een krapper aanbod uit de Nederlandse vollegrondsgroenteteelt.

Bovendien is ook de import vanuit Spanje en Frankrijk beperkt. Alles bij elkaar zorgt dit voor een goede stimulans in de prijsvorming. Ook voor de komende week wordt winters weer voorspeld en dat zal de prijzen verder doen stijgen.

De preiprijzen zakten in de afgelopen weken tot onder de 40 cent per kilo, maar de prijs van dit product is inmiddels weer opgeklommen tot rond de 60 cent per kilo. Bij bloemkool en broccoli maakt het winterse weer een eind aan het aanbod uit Nederland. De laatste bloemkolen worden verhandeld voor prijzen van 80 tot 90 cent per stuk. De import is erg duur met prijzen van €1,40 tot €1,50 per stuk. De importprijzen stijgen sterk onder invloed van een krap aanbod in Frankrijk en Spanje.

De witlofafzet verloopt nog steeds stroef, al lijkt de markt zich wel wat te herstellen van de problemen in de afgelopen weken. Stevige concurrentie uit Frankrijk hindert de afzet naar Italië. Door het wegvallen van deze afzet, heeft de witlofmarkt te maken met een overaanbod. De prijzen zakten daardoor weg tot zo’n 50 tot 55 cent voor het kortgrove product. Langzaam maar zeker lijken de prijzen weer boven dit niveau uit te kruipen.

Prognose: stijgende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.