Home

Nieuws laatste update:18 dec 2012

Tuinbouw: 19 miljoen euro voor topsectoronderzoek

Bedrijven in de tuinbouw steken in 2013 naar verwachting ruim 19 miljoen euro aan private bijdragen in topsectoronderzoek. Dat blijkt uit verwachte plannen van de Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s) die het ministerie van EZ bekend maakte voor de negen topsectoren.

Het kabinet ondersteunt die cashbijdragen van het bedrijfsleven via een toeslag voor dat topconsortium. De TKI-toeslag bedraagt 25 procent van de private cash bijdrage. Voor de tuinbouw zal dat naar verwachting dus circa vijf miljoen  euro zijn, meldt minister Kamp. Dat is voor een belangrijk deel een verschuiving van middelen en geen nieuw geld.

Er zijn voorwaarden aan de besteding van die onderzoeksaanvragen. Zo moet het ingezet worden in erkende onderzoeksinstellingen, voornamelijk de kennisinstellingen onder Wageningen UR en TNO. Juist die voorwaarde stuit tegen de borst bij andere onderzoeksinstellingen in de tuinbouw.

Welke aanvragen zijn gedaan voor onderzoek is nog niet openbaar, wel gaat het om fundamenteel en praktijkonderzoek. Wel is al bekend dat het programma Kas als Energiebron is opgenomen. Dat is met PT-geld deels gefinancierd en zo is telersgeld ook meegeteld in dat bedrag van 19 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.