Home

Nieuws laatste update:26 jun 2013

Paprika en tomaat oorzaak exportdaling

De beperkte exportdaling dit jaar van Nederlandse groente en fruit (-1 procent) is als volume volledig toe te schrijven aan de hoofdproducten paprika en tomaat.

Opgeteld ging van deze producten 43.000 ton minder de grens over, dat is ook het volume dat de export dit jaar prijsgaf, blijkt uit PT-cijfers op basis van gegevens van het KCB. Zo lijkt de exportdaling ook deels een productie-oorzaak te kennen.

Ook de exportdaling van oktober van 10 procent kent vrijwel geheel een productie-oorzaak. Vooral het hardfruit was daarvan de oorzaak. Uit de voorraadcijfers van Nederlandse afzetorganisaties bleek al dat minder volume is afgezet dan andere jaren met een hogere productie. Dat is terug te zien in de uitvoercijfers.

De uitvoer naar Duitsland daalt dit jaar licht, van 723 miljoen kilo in 2011 naar 718 miljoen kilo in 2012. Er is minder paprika, courgette, ijsbergsla en witte kool naar Duitsland gegaan, maar wel meer komkommer, aardbei, appel, aubergine, tomaat en champignon.

De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk is met 4 procent gedaald, van 299 naar 286 miljoen kilo. Er is minder komkommer, paprika, tomaat, champignon, witte kool, peer en aardbei naar het Verenigd Koninkrijk uitgevoerd maar wel meer aubergine, prei, ijsbergsla en appel.

Of registreer je om te kunnen reageren.