Home

Nieuws laatste update:4 dec 2012

‘Nederlandse telersclubs praten met Super-APO’

De komende periode wordt duidelijk of een nieuw gevormde unie van Franse en Belgische producentenorganiaties voor voornamelijk groente wordt uitgebreid met meer telers uit andere landen, waaronder Nederland.

De nieuwe Belgisch-Franse internationale groentekoepel (Unie van Producentenorganisaties – in Nederland ook wel APO genoemd) voert gesprekken met ‘meer dan één Nederlandse geïnteresseerde producentenorganisatie’, zegt Alain Schlesser, directeur van Cerafel, de Franse koepel van groententelers. Cerafel is initiatiefnemer van een Europese unie van producentenorganisaties. Cerafel is via de nieuwe coöperatie Freshcoop nu verbonden met Belgische veilingen als REO, Coöbra, Hoogstraten en Mechelse Veilingen, maar ook de Belgische koepel Lava. Schlesser: “We hebben nu de eerste stap gezet door de nieuwe coöperatie Freshcoop in Leuven te vestigen. De Belgische en Franse telersorganisaties zijn de oprichters, maar de komende weken zullen we gesprekken gaan voeren. Er zijn veel geïnteresseerde producentenorganisaties uit Spanje, Italië, Zweden, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Nederland. De Nederlandse partijen willen eerst kijken hoe het opgebouwd wordt en hoe het werkt, maar ze zijn geïnteresseerd.” Koepel voor afzetorganisaties DPA bevestigt dat mogelijk in de loop van 2013 in Nederland zo'n besluit door een producentenorganisatie kan worden genomen. Dan zal zo'n Europese APO zich eerst moeten bewijzen.

 

Markttransparantie

De samenwerking krijgt al in 2013 gestalte, maar het zal de markt niet in één keer veranderen. De eerste stappen zullen gericht zijn op het uitwisselen van marktinformatie, maar ook hier zijn de deelnemende partijen voorzichtig. Schlesser: “We zullen uiteraard geen prijsafspraken maken, maar we wisselen prijsgegevens uit na de verkoop of zaken als volumegegevens. Verder willen we de operationele programma’s vanuit GMO verbeteren door samen dingen beter te gaan doen op gebied van research, maar ook tracering. Daar kunnen we al volgend jaar stappen in zetten. We kunnen misschien dingen goedkoper of beter als we het gezamenlijk doen.” Het uiteindelijke doel van de internationale samenwerking is crisispreventie. Dat zal niet de eerste stap zijn van de gezamenlijke afzetorganisaties. “Het heeft wel onze focus, maar we moeten voorzichtig zijn, we willen wel in lijn opereren met de mededingingsregels.”  De afzetorganisaties blijven zelf hun eigen product afzetten. Ook de voorbereiding voor de fusie van Mechelse Veilingen en Coöbra gaat gewoon door in deze koepel.

Opvallend is dat Veiling Zundert, via In-Co verbonden met Hoogstraten, niet op de hoogte was van de plannen van Hoogstraten. Een woordvoerder verwacht echter niet dat het grote gevolgen heeft voor de Nederlandse telers.

Of registreer je om te kunnen reageren.