Home

Nieuws 1 reactie

Minister Asscher wraakt foute champignons AH

Minister Asscher van Sociale Zaken roept consumenten op niet naar Albert Heijn te gaan voor hun champignons. In een reactie op een tweedelige tv-uitzending van de KRO reageert hij fel op de aangetroffen wantoestanden op teeltbedrijven en de supermarkten die niet meedoen aan het keurmerk Fair Produce.

“Het programma Keuringdienst van Waarde maakte gisteren maar weer eens duidelijk hoeveel er fout gaat in de Nederlandse champignonsector”, stelt Asscher in zijn reactie op Kamervragen naar aanleiding van de uitzending. “Het is niet te bevatten dat werknemers op een dergelijke manier worden uitgebuit. Ik wist niet wat ik zag, toen ik hier voor eerst mee geconfronteerd werd. Zoiets kan toch niet in Nederland? Daarnaast worden eerlijke ondernemers de dupe van hun malafide collega’s.”

Asscher spreekt van middeleeuwse toestanden en houdt daar een groot deel van de Nederlandse supermarkten voor verantwoordelijk. “De Inspectie en ik zijn tot op het bot gedreven deze foute bedrijven het leven zuur te maken, maar dat kunnen we niet alleen. We hebben getuigen en signalen nodig én de hulp van de consument. Koop alleen eerlijk geproduceerde champignons zou ik willen zeggen, ga voor champignons dus naar C1000, Coop of Jan Linders. Zij hanteren het keurmerk fair produce.”

Van de supers die niet aan het keurmerk meedoen, noemt Asscher marktleider Albert Heijn met name. “AH wil niet meewerken, dat vind ik onbegrijpelijk als je weet onder wat voor erbarmelijke omstandigheden veel champignons in Nederland geproduceerd worden. Ik nodig hierbij de directeur van AH-Nederland uit om samen naar dit onderwerp te kijken. Kan me niet voorstellen dat hij dan zegt ‘sorry, dat is alleen uw probleem’.”

Het dit jaar gestarte keurmerk Fair Produce geldt nu nog alleen voor champignons. Het zou ook uitgebreid worden naar andere groente en fruit.

Bekijk hier de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde van gisteren.

Lees ook de blog van Ton van der Scheer: Besmettelijke wantoestanden

Eén reactie

  • Leo Leo Klaassen

    Ik geloof niet dat deze praktijken alleen maar voorkomen in de champignonsector. Daarom is een Fair Trade label voor deze sector een heel goede zaak maar het neemt niet weg dat er in het algemeen in de land en tuinbouw veel mis is als het gaat om teelten in Nederland waar veel handen voor nodig zijn. Wat te denken van de zachtfruit sector, de transport sector en onze 'export nr1'de kassen?
    Ook daar delen (schimmige)uitzend buro's de lakens uit. Het zou goed zijn om hier een een goed onderzoek te starten. EU regelgeving is ontoereikend en uitzendburo's met vestigingen in diverse landen maken hier gretig gebruik en misbruik van over de ruggen van de telers en de werknemers.

Of registreer je om te kunnen reageren.