Home

Nieuws

Minder waarschuwingen micro-organismen groente

Het Europese waarschuwingssysteem voor voeding RASFF liet dit kalenderjaar minder waarschuwingen uitgaan voor met micro-organismen besmette groenten en fruit.

Het aantal meldingen van besmettingen zoals salmonella of Ecoli daalde in 2012 naar 28; terwijl dat er in 2011 nog 37 waren.

Nederlandse kiemgroenten speelden daarin wel een grotere rol. Van de 28 meldingen in 2012 betrof het vier keer een partij Nederlandse kiemgroente. Vooral de Duitse voedselautoriteit vond partijen Nederlandse besmette kiemgroente in 2012.

Opvallend is de rol van de Deense voedselautoriteiten. In 2011 deden de Denen 14 van de 37 meldingen voor besmetting met micro-organismens; in 2012 daalde dat naar vier.

De Nederlandse voedselautoriteit NVWA gaf in 2012 vijf keer een waarschuwing af voor residu-overschrijdingen in Nederlandse groente of fruit. Dat is een stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Begin deze maand was er nog een Nederlandse melding van primicarb en pymetrozine in sla uit Nederland. Eerder waarschuwde de NVWA al voor ethephon in tomaten en andere middelen in sla (tweemaal) en peren.

In totaal kwamen in het RASFF 715 meldingen binnen van risicovolle groente of fruit. Dat was 648 in 2011. Er waren iets meer meldingen van te hoge restwaarden voor bestrijdingsmiddelen (337 keer), maar ook meer genetisch gemanipuleerde groente en fruit (vooral papaya uit Thailand).

Of registreer je om te kunnen reageren.