Home

Nieuws

Irritatie Ciolos over kritiek tomaten Marokko

Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos wijst kritiek van de hand van Spanje over de invoer van Marokkaanse tomaten.

Spanje is van mening dat de Europese Commissie onvoldoende toezicht houdt op de uitvoering van het verdrag tussen de EU en Marokko. Spaanse telers lijden schade door ondermijning van het verdrag, stelt Spanje. Ook heeft Spanje gevraagd om de heffingen die de douane oplegt bij de verschillende importquota te monitoren, zodra de prijzen onder de met Marokko afgesproken importprijzen komen.

Commissaris Ciolos heeft echter in stevige bewoordingen tijdens de laatste landbouwraadbijeenkomst aangegeven dat het aan de douane van de betreffende lidstaat is om toezicht te houden op de uitvoering van het verdrag en eventuele problemen aan de Europese Commissie te melden. Daarnaast heeft hij onderstreept dat het prijsniveau van tomaten seizoensgebonden is. De Spaanse en Marokkaanse oogsten zijn in november tegelijkertijd op de markt gekomen.

Spanje heeft de Europese Commissie gevraagd om de impact van de import van tomaten uit Marokko voor de producenten te analyseren, omdat het prijsniveau van tomaten uit Marokko nu veel lager ligt dan in het verdrag is afgesproken.

Of registreer je om te kunnen reageren.