Home

Nieuws 5 reacties

Inkomsten Floriade vallen tegen

De Floriade in Venlo heeft een exploitatietekort van miljoenen euro's. Dat bevestigde een woordvoerder tegen de NOS na mediaberichten dat het tekort wel negen miljoen euro bedraagt.

De woordvoerder bevestigt dat bedrag niet omdat nog opbrengsten worden verwacht uit aangelegde wegen en de paviljoens.

Het tekort uit de exploitatie komt onder meer doordat de ongeveer 2 miljoen bezoekers veel minder geld hebben uitgegeven dan was begroot. "We hebben in juli een hele slechte maand gedraaid en mensen geven minder geld uit vanwege de economische crisis." Morgen (maandag) geven de Floriade en de gemeente Venlo op een persconferentie meer informatie over de huidige stand van zaken.

De vorige Floriade in 2002 in de gemeente Haarlemmermeer sloot met een verlies van 8 miljoen euro. Om dat te voorkomen ging de organisatie dit jaar uit van 'maar' 2 miljoen bezoekers.

Laatste reacties

 • ja theuws

  Dit kon ik al aan zien komen toe ze er mee begonnen. Kwekers moesten allerlei producten gratis leveren aan de floriade en het bestuur van de floriade heeft een inkomen boven de balkenende norm. Dit klopt niet. Als het bestuur goed betaald wil worden voor geleverde prestaties, waarom mag de kweker dat dan niet?
  Het bestuur krijgt deze riante vergoeding voor een tegenprestatie die ze leveren. Nu blijkt dat ze gefaald hebben met hun tegenprestatie, moet men het verlies maar bij hun terug halen.

 • P. Verschuren

  Het is blijkbaar niet mogelijk om een dergelijk evenement zonder operationeel verlies te organiseren. Eens per 10 jaar organiseren maakt dat het een projectorganisatie is. Een goed bestuur is hier niet voor te porren voor een normaal salaris vanwege te weinig continuiteit en dat lijkt mij begrijpelijk. De vraag is of je het als investering kan zien waarbij de sector het operationeel verlies in de daaropvolgende 10 jaar terug kan verdienen. Als dat niet zo is dan moet je ermee stoppen. Het is een lastige inschatting want ga maar eens de imagowinst omzetten in contante waarde. Zonder maatschappelijk draagvlak geen sector dus een zorgvuldige afweging is noodzakelijk.

 • JHJM Robben

  Peter, redelijk eens met jouw betoog, ware het niet dat niet alleen de tuinbouwsector profiteert van de belangstelling, maar vooral ook de regio waar de Floriade plaatsvindt. Er is in de regio Venlo 350 miljoen extra 'geconsumeerd' vanwege de Floriade. Denk aan hotels en winkels.
  Wat je ook in ogenschouw moet nemen en wat niet in geld uit te drukken is, zijn de vele contacten die daar zijn gegroeid tussen ondernemers onderling en met vele bezoekers die de komende jaren voor nieuwe creativiteit en nieuwe business zorgen. En dat innovatieklimaat ontstaat al zodra de voorbereidingen voor een nieuwe Floriade beginnen. Je komt dan vanzelf gelijkgestemden op je pad tegen waarmee je nieuwe kansen gaat ontdekken en ontplooien.

 • P. Verschuren

  Dan lijkt het mij redelijk dat de regio Venlo nog een nabetaling doet om het operationeel verlies te drukken en dan gaan we weer sparen voor de volgende. West-Brabant is een zeer dynamische regio :)

 • JHJM Robben

  Jammer Peter, maar in 2022 is eerst Almere aan de beurt. Da's maar op anderhalf uur van West- Brabant

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.