Home

Nieuws

‘Illegale vermeerdering groente neemt toe’

Zaadfirma Rijk Zwaan signaleert dat het illegaal vermeerderen van groentenrassen toeneemt wereldwijd.

Het Nederlandse zaadbedrijf denkt dat rechtszaken daartegen een passend instrument is, na het winnen van een langslepende Italiaanse zaak.

Rijk Zwaan krijgt van het Italiaanse zaadbedrijf Agriseeds namelijk ruim twee ton aan schadevergoeding vanwege het illegaal vermeerderen van het slaras Ballerina RZ. Dat heeft de rechtbank in Milaan besloten eind oktober. Het bedrag kan hoger uitvallen, omdat de zaak speelt sinds 2005 en de rechtbank ook wil dat Agriseeds rente betaalt en juridische kosten van Rijk Zwaan. Het bedrag van twee ton komt overeen met de winst die Agriseeds heeft gehaald op de verkoop van het illegaal vermeerderde sla.

Rijk Zwaan strijdt al tegen de illegale vermeerdering van Ballerina RZ sinds 2005, toen vertegenwoordigers van Rijk Zwaan Italia een ras met dezelfde uiterlijke eigenschappen in de markt aantroffen: Criolla, verkocht door Agriseeds. Rijk Zwaan vermoedde dat Ballerina, beschermd onder het kwekersrecht, werd gereproduceerd zonder toestemming en vervolgens werd verkocht onder een andere naam. Eigen DNA-onderzoek door Rijk Zwaan bevestigde dit vermoeden, waarna het bedrijf Agriseeds op 23 juni 2006 voor de rechter daagde.

Of registreer je om te kunnen reageren.