Home

Nieuws

Cadmium in zwartebessen via Nederland

België heeft bij het Europese alarmsysteem voor voedselveiligheid Efsa melding gemaakt van de vondst van het zware metaal cadmium in bevroren zwarte bessen die door een Nederlands bedrijf zijn verhandeld.

De Belgische autortiteiten hebben de partij uit de handel genomen en doen verder onderzoek. Het gaat om halfverwerkte Poolse zwarte bessen. De vondst bestaat uit 0,075 milligram cadmium per kilo zwarte bessen.

Kleine hoeveelheden cadmium geven geen onmiddellijke gezondheidsproblemen na inname, maar kunnen bij langdurige inname de gezondheid schaden. Het kan de nierwerking verstoren en de beenderen minder stevig maken. Cadmium wordt overigens ook geïnhaleerd bij het roken.

Belgisch voedingsonderzoek houdt rekening met cadmium in groente, omdat nogal wat grond in Belgische streken zelf besmet is met het zware metaal door vervuilde industrie in die streken.

Of registreer je om te kunnen reageren.