Home

Nieuws 1 reactie

België bundelt meer dan helft groente

De leden van de Mechelse Veilingen in Sint-Katelijne-Waver en veiling Coöbra in Zellik-Asse hebben de voorgenomen fusie goedgekeurd. De fusie wordt operationeel vanaf 1 januari 2013.

Op 14 december wordt de naam van de nieuwe fusieveiling bekend gemaakt. Mechelse Veilingen en Coöbra sluiten 2012 af met een gezamenlijke omzet van ruim 300 miljoen euro. Met de fusie komen de grootste coöperatieve groenteveiling van Europa en de grootste witlofveiling bij elkaar. Samen zijn ze goed voor 37 procent van de omzet van de Belgische groente- en fruitveilingen en meer dan 56 procent van de Belgische groente-omzet.

Schaalvoordelen en een betere onderhandelingspositie ten opzichte van de grote Europese retailers zijn belangrijke overwegingen voor de fusie. "We willen de twee performante verkoopsystemen, de uitstekende klok van de Mechelse Veilingen en het doeltreffend verkoopteam van Coöbra op gelijkwaardige basis integreren, performant maar ook transparant", aldus Coöbra-voorzitter Guy Callebaut op vilt.be. "

"We moeten ons verenigen om zo sterker te staan ten opzichte van de ontwikkelingen die zich afspelen bij onze buitenlandse concurrenten", besluit voorzitter Leo Baestaens van Mechelse Veilingen, die ook voorzitter wordt van de nieuwe fusieveiling. "Het gaat om het inkomen en het voortbestaan van onze tuinders."

Het merendeel van de 1.145 actieve leden-producenten zijn actief in de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Er zijn ook reeds 124 Nederlanders die hun product rechtstreeks zullen aanvoeren via de fusieveiling. De nieuwe organisatie rekent op de inzet van 300 personeelsleden.

Eén reactie

  • P. Verschuren

    Met een gezamenlijke omzet van 300 miljoen de grootste cooperaties in groenten en witlof lijkt mij niet een erg acurate voorstelling van zaken en evenmin is dit 56% van de Belgische groentenomzet (van de veilingomzet zal dit wel moeten zijn).

    Kunnen we hiermee zeggen dat men in Belgie 15 jaar achterloopt of heeft deze fusie andere uitganspunten dan destijds de fusie die heeft geleidt tot de Greenery?

Of registreer je om te kunnen reageren.