Home

Nieuws

‘Zware onderhandeling sociaal plan ZON’

Vakbond FNV heeft zware onderhandelingen gevoerd met ZON Fruit & Vegetables eer er een sociaal plan kwam voor de reorganisatie ‘Huis op orde’.

FNV-onderhandelaar Arie van der Pijl: “Het is normaal dat zwaar onderhandeld wordt met werkgevers, maar dit was toch iets extremer.”

Van der Pijl noemt het resultaat evenwel een ‘fatsoenlijk sociaal plan’. Werknemers worden begeleid naar een nieuwe baan en de kantonrechtersformule wordt geheel toegepast. ZON heeft bij de start van de onderhandelingen ingezet op een derde van die kantonrechtersformule. Het eindresultaat was toch een volledige kantonrechtersformule. Zo’n ontslagvergoedingsregeling is kostbaar voor werkgevers bij personeel met lang dienstverband en wordt uitgedruk in maandsalarissen per werkjaar. Van der Pijl:  “Er zijn behoorlijk wat boventalligen, dus dat kan in de papieren gaan lopen bij ontslag. We hebben daarbij wel meegenomen dat het bedrijf ook overeind moet blijven, maar wij zijn er voor de werknemers. We zien echter wel dat er ontwikkelingen op de markt zijn waardoor ZON tot deze stap moet komen.” Met het sociaal plan op zak kon de Ondernemingsraad recent akkoord geven over het reorganisatieplan. Het personeelsbestand wordt met 36 fte's afgebouwd.

Of registreer je om te kunnen reageren.