Home

Nieuws

VVD: Bedrijven in de knel door GMO-terugvordering

Tuinbouwbedrijven zullen door onzekerheid over terugvordering van GMO-gelden moeilijker financiering krijgen voor investeringen.

Dat stelt de VVD in kamervragen over de recent aangekondigde terugvordering van GMO-gelden door het ministerie van EZ. Volgens Tweede Kamerleden Helma Lodders en Bart de Liefde zullen tuinbouwbedrijven niet meer een accountantsverklaring ontvangen en dat zal de kredietverlening in gevaar brengen door banken. Dat zal de investeringscapaciteit van bedrijven beïnvloeden, vreest de VVD.

Lodders noemt in haar kamervragen de overheid onbetrouwbaar, aangezien hier besluiten over meerdere jaren worden teruggedraaid.

ABN Amro sectormanager Bernd Feenstra is blij met de kamervragen. Het gevaar dat de VVD schetst speelt niet op korte termijn, maar is reeël als de terugvordering wordt doorgezet, denkt hij. “De accountantsverklaring over 2011 is natuurlijk gewoon binnen. Dit gaat volgend jaar spelen als de soep echt zo heet gegeten wordt. Zover is het nog niet. We weten dat verschillende acties lopen. Telersverenigingen zijn in beroep gegaan. Ik kan bijna niet geloven dat het echt zover zal komen, maar we hebben geen signalen van onze bedrijven dat het nu speelt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.