Home

Nieuws

Schonere groente Vietnam door Nederland

Met Nederlands geld in het bedrijf Fresh Studio slagen Vietnamese telers erin om met de Duitse supermarktketen Metro de lokale productie te verbeteren. Dat Nederlandse initiatief is een succes.


Dat schrijft oud-staatssecretaris Ben Knapen van buitenlandse handel. Hij stelt dat in een verslag van een handelsmissie in oktober. Er is in Vietnam toenemende zorg over de risico’s van onveilige, met pesticiden en bacteriën vervuilde groenten en fruit. Pesticiden die in China verboden zijn, worden nog wel verkocht en gebruikt. Consumenten in Vietnam vrezen voor de kwaliteit van verse producten mede als gevolg van de voedselschandalen in China. Het bedrijf Fresh Studios ondersteunt kleinschalige boeren bij mens- en milieuvriendelijker productie en vermarkting van groenten en fruit. Het bedrijf is een aantal jaar geleden op gang geholpen met een Nederlandse PSOM-subsidie (nu PSI), daarna ondersteund vanuit de voorloper van de transitiefaciliteit. Nu worden op groeiende schaal veiliger producten lokaal verbouwd voor de plaatselijke lokale markt via samenwerking met de retail keten Metro. De lokale markt is omvangrijk. Alleen de inwoners van de stad Hanoi consumeren jaarlijks al een hoeveelheid groenten gelijk aan 50 procent van de totale Nederlandse consumptie. Fresh Studio heeft in België een vestiging geopend voor handel met Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.