Home

Nieuws

SZW wil quotum op werkvergunningen

Staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft een voorstel bij de Tweede Kamer ingediend, waarmee het voor werkgevers moeilijker moet worden om een werkvergunning aan te vragen voor werknemers buiten de Europese Unie.

Het gaat om een wijzigingsvoorstel van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav). Een van de wijzigingsvoorstellen betreft een quotum dat aan sectoren kan worden opgelegd als er te weinig inspanning wordt geleverd om gebruik te maken van werknemers binnen de EU.

Verder wil De Krom werkgevers bij wet verplichten om marktconform loon te betalen aan werknemers van buiten de EU. Ook kan een werknemer van buiten de Europese Unie straks pas na vijf jaar in Nederland te hebben gewerkt zonder vergunning aan de slag. Nu is dat na drie jaar. De geldigheid van een tewerkstellingsvergunning wordt teruggeschroefd naar één jaar.

SZW heeft naar eigen zeggen haast met het invoeren van de wijziging. Het voorstel is echter nog niet door de Tweede Kamer geagendeerd. Reden van de aanscherping van de wet is dat er nog te weinig gebruik wordt gemaakt van het zogenoemd prioriteitgenietend aanbod uit Nederland en de Europese Unie.

Of registreer je om te kunnen reageren.