Home

Nieuws

‘Nek uitgestoken bij paprika snuitkever’

Oud-staatssecretaris Henk Bleker vindt dat de sector snel een deugdelijk Plantgezondheidsfonds moet realiseren. De eerste stap is door de overheid gezet.
‘Als overheid hebben we onze nek uitgestoken waar het gaat om de snuitkever door alvast maatregelen te treffen. Dat hadden we eigenlijk niet behoeven te doen maar het belang was te groot om het te laten. Er behoort nu door de sector zelf een deugdelijk plantgezondheidsfonds gerealiseerd te worden.’ Bleker deed die uitspraak op een algemeen overleg landbouw in de Tweede Kamer. Het was het overleg van oktober waarvan het verslag onlangs is vastgesteld.
Het voorstel voor een plantgezondheidsfonds staat hoogstwaarschijnlijk volgende week op de agenda van de vergadering van het bestuur van het productschap Tuinbouw op 13 november, maar het voortbestaan van het productschap is in gevaar. Frugi Venta heeft gepleit voor het tijdelijk stilleggen van de oprichting totdat meer duidelijk wordt over de schappen.

Vrijdag maakte het ministerie bekend dat het vijfde bedrijf is getroffen door de paprika snuitkever. De vondst is gedaan op een bedrijf dat binnen de controlering lag na de eerste vondsten van de kever. Het onderzoek naar de herkomst van de besmetting door de kever is nog niet afgerond. De herkomst blijft onduidelijk. 

Of registreer je om te kunnen reageren.