Home

Nieuws

NVWA haalt angel uit residudiscussie

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit komt de sector tegemoet door niet langer residugegevens per winkelketen te publiceren.

De NVWA publiceerde dat de laatste jaren wel, maar vermeldde steeds dat daaruit geen conlusies te trekken zijn door de geringe steekproef.

Dat was lang tegen het zere been van zowel teelt als supermarkten. Publiciteit over die top van supermarkten leidde regelmatig tot maatregelen bij inkoop door die winkelketens. Te verwachten is dat de campagne Weetwatjeeet.nl van milieu-organisaties nog wel met een overzicht per supermarktketen zal komen.

De NVWA publiceerde deze week de residu-onderzoeksgegevens over het eerste halfjaar. Dat telt de NVWA op bij een gemiddelde over de afgelopen 2 jaar. Zo zijn schommelingen minder zichtbaar in de gegevens, maar opnieuw lijkt Nederlands product iets beter te scoren, nu op het aantal middelen per product (1,1).

De risicogebieden waar strengere controles voor gelden als Dominicaanse republiek, Thailand, India, China lijken beter te presteren, maar het verschil met toplanden is nog erg groot. Het Voedingscentrum en NVWA zeggen dan ook dat onderscheid tussen winkelketens niet te maken is, wel voor herkomst.

Of registreer je om te kunnen reageren.