Doorgaan naar artikel

Meer hoge residuvondsten groente en fruit

Op groente en fruit worden in Nederland vaker te veel resten van bestrijdingsmiddelen gevonden.

Dat blijkt uit bestudering van twee jaarrapporten van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Het gaat daarbij vooral om importproduct. Ook wordt vaker de gezondheidsnorm overschreden, blijkt uit de gegevens.



In de twee jaar vòòr juli 2012 is bij 9,5 procent van de onderzochte groente- en fruitpartijen een overschrijding van de wettelijke norm gevonden. Dat was 7,8 procent in de twee jaar voor juli 2011. In de twee jaar voor juli 2009 was het percentage vondsten 5,7 procent. Deze loopt dus op. Een verklaring geeft de NVWA niet in het rapport. Ze maakt juist melding van een daling van het aantal vondsten bij risicoproducten. Wel heeft de NVWA de inspecties meer verlegd naar risicoproducten. Dat kan betekenen dat meer vondsten gedaan worden.



Verder neemt het aantal middelen per monster licht toe, van 1,5 naar 1,6. Het aantal vondsten dat boven de gezondheidsnorm ligt en daarmee een risico kan vormen voor consumptie is eveneens gestegen van 41 in de twee jaar voor juli 2011 naar 54 in de twee jaar voor juli 2012.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin