Home

Nieuws

Licht effect Britse wateroverlast op groentehandel

De problemen met zware regenval in Engeland hebben geen groot effect op de groentehandel, blijkt uit een rondgang. Groothandel Peter Cornwell & Son uit Londen ziet tekorten voor producten als wortelgroente, zoals pastinaak en peen, maar hier is vooralsnog geen groot prijseffect.

 

“Omdat de vraag naar deze producten niet groot is, het is rustig op de markt.” Tekorten van spruiten of prei ziet hij niet, net zomin als bloemkool. Groothandel Bala, eveneens uit Londen, heeft geen Britse bloemkool ontvangen en verkoopt alleen import. Hij signaleert wel een hogere prijs voor de bloemkool, nadat eerder al aardappelen duurder werden. Voor prei is dat tekort van eigen bodem er niet.

In Nederland weet een handelaar te melden dat er wel meer Britse vraag naar Nederlandse prei is. Dat houdt de prijs nog overeind nu de vorst in Nederland uitblijft. De prijs op de veiling ligt voor prei op circa 30 tot 35 cent. Nederlandse bloemkool lijkt niet meer voldoende voorradig om de Britse vraag op te vullen.

De zwaarste regenval was de afgelopen dagen zichtbaar in het Zuidwesten, maar ook steeds meer in het Noorden, in Yorkshire, Lancashire en Lincolnshire. Telers in deze gebieden hebben het meeste met wateroverlast te maken. Voor akkerbouwgewassen met zwaar materiaal is dat het lastigst.

Of registreer je om te kunnen reageren.