Home

Nieuws

Kamervragen over terugvordering GMO-miljoenen

In de vaste kamercommissie Economische Zaken is opheldering gevraag over terugvordering van GMO-gelden door het ministerie van Economische Zaken bij telersverenigingen.

De commissieleden willen weten waarom het ministerie toegezegde en reeds geïnvesteerde middelen over 2010 en 2011 terugvordert. Ook willen de kamerleden weten waarom het ministerie besloten heeft het jaarprogramma 2012 voor uitvoering van GMO niet meer goed te keuren. Telersverenigingen zijn in de problemen gekomen door opstelling van het ministerie. Nu achteraf goedkeuring voor oude programma’s deels zijn ingetrokken, voldoen deze niet meer aan de eisen en hebben de verenigingen boetes opgelegd gekregen. Dat leidt tot veel onvrede en onrust onder telers. Een deel van de telers wil zelfs niets meer te maken hebben met de GMO-regeling.

Koepel DPA voor afzetorganisaties stelde vorige week telersverenigingen te ondersteunen in stappen tegen de boetes. “De sector zal zich sterk hiertegen verzetten. DPA is nauw betrokken bij discussies over GMO op dit moment”, zegt directeur Hans van Es van DPA. Hoe die ondersteuning eruitziet en welke stappen worden genomen, wil Van Es nu nog niet zeggen.

Het ministerie kon nog niet reageren.

Of registreer je om te kunnen reageren.