Home

Nieuws

EL&I: machtsmisbruik binnen keten onder de loep

Het ministerie van EL&I maakt op korte termijn een onderzoek openbaar waarin het misbruik van marktmacht in Nederland is vergeleken met het buitenland.

Dat moet meer duidelijkheid verschaffen over hoeveel bescherming Nederlandse leveranciers hebben van de NMa in vergelijking met buitenlandse leveranciers. Het is een onafhankelijk onderzoek naar de handhaving op kwesties als bijvoorbeeld Albert Heijn die leveranciers twee procent korting oplegt. Volgens demissionair minister Verhagen is een economische machtspositie (een voorwaarde om van misbruik te spreken) lastig aan te tonen. Die is er feitelijk bij een marktaandeel van 50 procent, maar misbruik kan onder voorwaarden ook bij een lager marktaandeel zijn, stelt hij. Hij stelde dat vrijdag in antwoorden op kamervragen over de AH-korting.

Verder kondigt Verhagen in die antwoorden een nieuw onderzoek aan. Het kabinet poogt met het bedrijfsleven toe zelfregulering te komen, maar hier zit weinig vooruitgang in. Verhagen gaat onderzoeken of zelfregulering wel voldoende is om de problematiek rond oneerlijke handelspraktijken aan te pakken.

Voor groente en fruittelers gloort bovendien een klein beetje hoop op de inzet van het ministerie bij de hervorming van de GMO-regels. Nederland wil daarin meer ruimte voor producentenorganisaties om prijzen af te stemmen en prijsnoteringen te voeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.