Home

Nieuws

Duitse tuinbouw luidt noodklok

De Duitse koepel Zentralverbandes Gartenbau (ZVG) vreest dat de Duitse voedingstuinbouw op achterstand geraakt als het Duitse kabinet blijft vasthouden aan nieuwe energietoeslagen.

Per 1 januari 2013 zullen energie-intensieve ondernemingen te maken krijgen met nieuwe wetgeving; toeslagen op energieverbruik om zo de omwenteling naar hernieuwbare energiebronnen te versnellen, maar ZVG vreest dat tuinders daar de dupe van zijn. Zo rekent voorzitter Jürgen Mertz van de ZVG voor dat dit voor tuinders bij een gebruik van één miljoen kilowattuur stroom op een extra jaarlijkse last van 17.000 euro kan uitkomen.

De meest intensieve teeltvorm, de champignonteelt, lijkt daardoor de concurrentie met Poolse en Nederlandse leveranciers bij voorbaat te verliezen. Nu al liggen de stroomprijzen net onder Denemarken in Duitsland op het hoogste niveau in de EU, stelt de ZVG.

De ZVG heeft daarom forse kritiek de Duitse politiek. Het stimuleringsbeleid van zonne- en windenergie heeft geleid tot een dure energie-industrie die alleen met subsidie rendabel is te maken. De als gevolg daarvan hoge energieprijzen zetten de Duitse tuinbouw op achterstand.

Of registreer je om te kunnen reageren.