Doorgaan naar artikel

Boetes telersverenigingen GMO

Een aantal Nederlandse telersverenigingen heeft een boete gekregen voor het gevoerde GMO-beleid.

Dat stelt uitvoerder Productschap Tuinbouw (PT) desgevraagd. Het PT legde de voorlopige boete op. In oktober werd bekend dat een aantal telersverenigingen een schorsing had, waardoor GMO-uitbetaling tijdelijk stopt. Die schorsingen zijn nog altijd van kracht, stelt het PT. Beide sancties staan los van elkaar, stelt het PT.



Geen van deze telersverenigingen heeft de GMO-erkenning verloren. Alle GMO-erkende telersverenigingen hebben voor het komende jaar al een programma ingediend. Daarmee blijven alle verenigingen hengelen naar de GMO-subsidie in 2013. Het uitdelen van een boete voor GMO-uitvoering is geen unicum, stelt het PT. Het is in het verleden vaker gebeurd.



ZON is één van de beboete producentenorganisaties en moet mogelijk één miljoen euro betalen, zo maakte ZON bekend. Het geconstateerde feit betreft de uitvoering. “De Europese Verordening schrijft voor dat bij een verschil van meer dan 3 procent tussen de aanvraag en de daadwerkelijke honorering een boete van 100 procent moet worden opgelegd”, aldus het PT. Andere opgelegde boetes zijn lager.



ZON verwacht dat de schorsing spoedig kan worden opgeheven, doordat het geconstateerde fouten in de uitvoering heeft verholpen. ZON wil op termijn de afhankelijkheid van GMO-inkomsten bij de exploitatie verminderen, maar blijft streven naar een GMO-erkenning, zegt voorzitter Ton Reijnders. Op AGF.nl zei directeur Gerjo Scheringa eerder deze maand te verwachten dat GMO op termijn zal verdwijnen, maar dat standpunt wordt niet gedeeld door andere telersverenigingen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin