Home

Nieuws

België en Italië pakken aandeel groente-export

In vergelijking met de periode tot en met week 39 2011 heeft België een opvallende groei doorgemaakt in het exportaandeel van Nederland. Ook Italië nam behoorlijk wat meer groente af. Polen, Denemarken en Tjechië zitten juist weer stevig in de min.

Dat blijkt na een analyse van de meest recente exportcijfers van het KCB, verwerkt door het Productschap Tuinbouw. Over het geheel genomen is de groente-export over de eerste 39 weken praktisch gelijk aan 2011. In totaal komt de export uit op 1.417 duizend ton. Dat was 1.435 duizend ton in 2011. Een verschil van 1 procent.

België doet tot en met week 39 68 procent meer in de import van verse groenten vanuit Nederland. Het totale volume komt uit op 38.500 ton. Daarmee is België de zesde grootste afnemer uit het lijstje van Nederlandse exportpartners. In 2011 moesten de Zuiderburen nog vier andere exportlanden voor laten gaan.

De groei wordt met name veroorzaakt door een hogere afname van vruchtgroenten. Zo was de vraag naar Nederlandse komkommer bijna twee keer zo hoog. Ook de paprika-uitvoer werd verdubbeld. Van tomaat ging er ongeveer 50 procent meer naar België dan in dezelfde periode in 2011. Tomaat is met ruim 11.000 ton het grootste Nederlandse importproduct voor de Belgen. Daarna volgt komkommer (5.300 ton) en paprika (4.700 ton).

Ook de export naar Italië zit stevig in de lift. Italië is in de eerste 39 weken goed voor 73.000 ton verse groenten en neemt daarmee een aandeel van ruim 5 procent. In 2011 was dat nog ruim 4,5 procent.

Lees de hele exportanalyse in Groenten & Fruit, editie 6 (2 november 2012).

Of registreer je om te kunnen reageren.