Home

Nieuws

'Werken aan voorkomen nieuwe residuproblemen'

Teelt en handel kunnen voorkomen dat nieuwe residuproblemen leiden tot schade in de afzet van groente en fruit. Op een ingelaste workshop dinsdag in Brussel over problemen met desinfecterende middelen bleek dat in Zuid-Afrika en Japan al langer ervaring is met resten van specifieke desinfecterende middelen (QAC’s).

Deze zomer leidden die middelen in Europa tot het vernietigen van verschillende partijen groente en fruit. Die informatie over vondsten in andere landen wordt uit concurrentie-overwegingen vaak niet gedeeld, stelt handelskoepel Freshfel. Ook in Europa moeten bedrijven eerder aan de bel trekken. “We willen dat proactiever aanpakken. We moeten niet wachten tot er zich een incident voordoet en maar hopen dat het bij de buurman gebeurt”, aldus een woordvoerder.

Duitse supermarkten weigerden deze zomer fruitpartijen na vondsten van resten van reinigingsmiddelen. Die stoffen worden al veel langer gebruikt bij het reinigen van sorteer- en snijmachines, maar er bestond geen structureel onderzoek naar residuen van deze producten.

Frugi Venta-beleidsmedewerker Peter Verbaas stelt dat deze specifieke problemen met de reinigingsmiddelen opgelost zijn. “De industrie heeft gereageerd door specifieke middelen niet meer te gebruiken of beperkt. Ook is een tijdelijk verhoogde residunorm ingevoerd voor deze middelen.” Wel geven de incidenten deze zomer aan dat er mogelijk meer onverwachte risico’s zijn van middelen die toegevoegd zijn aan reinigings- of ondere stoffen. “Hoe voorkomen we dat we in de toekomst spullen staan te storten, terwijl we het allemaal niet kunnen weten omdat niet op het etiket staat wat er allemaal in zit?”

Tegelijk toont het incident deze zomer aan dat betere wetgeving nodig is, maar ook controle van middelenfabrikanten. Een deel van de problemen komt door het niet vermelden van de stoffen in biologische reinigingsmiddelen. “Dat is gewoon fraude”, laat Freshfel weten.

Of registreer je om te kunnen reageren.