Home

Nieuws

Veilingen België bemiddelen minder

Belgische groentenveilingen bemiddelen steeds minder via de koepel Lava. Oorspronkelijk was het doel van Lava dat maximaal 30 procent van het aanbod samen bemiddeld kan worden, maar in de praktijk ligt dat percentage ruim onder de 20 procent en tendeert het naar slechts 10 procent.

 

 

Dat schrijven ambtenaren van het Vlaamse ministerie van landbouw in het rapport Mededinging en de gemeenschappelijke marktordening. Daarin schetst het Vlaamse ministerie de ruimte die er is tot samenwerking in de sector. België kent verschillende Unies van Producentenorganisaties (UPO’s), waaronder Lava, maar zelfs met die maximale hoeveelheden is het Vlaamse Lava een kleinere speler naast enkele andere buitenlandse initiatieven zoals: The Greenery en FresQ uit Nederland, of Anecoop uit Spanje, Apofruit en VOG in Italië.

Ook als alle Belgische groente- en fruitproducenten zouden aansluiten bij één overkoepelende producentenorganisatie of UPO dan nog dat  1 procent uitmaken van het Europese areaal en 2,3 procent van de Europese productie, aldus het Vlaamse ministerie.

Of registreer je om te kunnen reageren.