Home

Nieuws

Regering gaat schappen opheffen

De nieuwe regering gaat de productschappen opheffen. De publieke taken die door de PBO’s worden uitgevoerd worden ondergebracht bij het ministerie van EZ. Het ministerie van landbouw is definitief verleden tijd. Landbouw valt voortaan onder het Ministerie van Economische Zaken (EZ).
Ondernemers kunnen er voor kiezen de andere taken als voorlichting en promotie voor eigen rekening uit te voeren in een brancheorganisatie.  De regering wil, zoals al eerder aangekondigd het Europese landbouwbudget verlagen. “Hiermee wordt de Europese begroting gemoderniseerd ten gunste van investeringen in innovatie en duurzaamheid”, staat in het document.

Criticaster van de schappen NVAF is tevreden: "De Productschappen hebben bewezen slecht naar de mening van het bedrijfsleven te luisteren. Dit houden ze tot de dag van vandaag stug vol. Men blijft  slechts bezig om de organisatie te behouden zonder daarbij de mening van de meerderheid van de bedrijven te respecteren." NVAF zegt persoonlijk contact te hebben gehad met Rutte en Samson.


Het kabinet Rutte II, met PvdA-er Lodewijk Asscher als vice-premier prijst desondanks de agrarische sector. Kabinet Rutte spreekt in het regeerakkoord dat de agrarische sector een belangrijke economische motor is. “Nederland is de tweede exporteur van agrarische producten ter wereld. Boeren en tuinders verdienen dus de ruimte om te ondernemen en een fatsoenlijke beloning voor hun bijdragen aan het cultuurlandschap en de natuur.


Of registreer je om te kunnen reageren.