Home

Nieuws

Rechter haalt Polenconstructie onderuit

Een Westlandse glastuinder moet alsnog een boete betalen voor het in dienst hebben van Bulgaarse werkers zonder de juiste papieren.

 

De Raad van State stelt dat bewezen is uit de verklaringen van deze werknemers dat ze niet zelfstandig werkten, zoals in een Polenconstructie, maar orders opvolgden van de tuinder. Het Westland Interventieteam (WIT) heeft in 2010 terecht vastgesteld dat een tewerkstellingsvergunning nodig was, blijkt uit de uitspraak. Dat de vreemdelingen ten tijde van de eerste controle op 20 augustus 2009 beschikten over een VAR-verklaring en waren ingeschreven in het handelsregister, betekent niet dat zij de arbeid als zelfstandigen verrichtten. Die omstandigheid leidt derhalve evenmin tot een ander oordeel.

De tuinder kreeg drie controles, maar alleen bij de eerste controle stelden de inspecteurs de overtreding vast. De Raad van State stelde verder geen reden te zien de boete van 24.000 euro te matigen, zoals de teler heeft geclaimd.

Of registreer je om te kunnen reageren.