Home

Nieuws

Rapport hekelt ‘bezette’ paprika Israël

De Europese Unie is voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de afzet van Israëlische producten als groenten en fruit uit bezet Palestijns gebied.

Het internationale rapport Trading away peace doet aan naming and shaming, het noemt daarin bewust namen van bedrijven die betrokken zijn bij deze productstroom (Albert Heijn) en voorlopers (Unilever). Volgens de opdrachtgevende organsaties, waaronder de Nederlandse ICCO en Cordaid, gaat tweederde van de teelt in bezet gebied naar de EU. Israëlische handelspartijen met vestiging in Nederland worden eveneens genoemd, zoals Agrexco en Arava Export Growers, in de winter een belangrijke leverancier van ondermeer paprika.

In het voorwoord van het onderzoek zegt oud-minister Hans van den Broek dat deze handelsstromen vredesgesprekken schaden. Hij pleit voor een duidelijker onderscheid van product uit Israël of uit bezet gebied, om zo bouwactiviteiten in bezet gebied te ontmoedigen. Nu profiteren deze producten juist van handelsvoordelen tussen Israël en de EU.

In Noorwegen hebben importeurs van groenten en fruit Bama en Coop een verdrag getekend geen product uit bezet gebied te importeren, in Engeland zeggen winkelketens daar op toe te zien. Het Britse Co-op verbrak relaties met handelspartijen die werken met product uit bezet gebied, waaronder ook Agrexco.

Of registreer je om te kunnen reageren.