Home

Nieuws 1 reactie

Praat mee: verzuim loopt op

Het ziekteverzuim in de land- en tuinbouw is laag in vergelijking met het gemiddelde verzuim in bedrijvig Nederland. Maar het loopt wel op.

In de tuinbouwsectoren valt vooral de glastuinbouw negatief op. De laatste jaren is het verzuim er stapje voor stapje opgelopen, van 2,8 procent in 2008 naar 3,4 procent in 2011. Is het toeval dat juist in deze deelsector van de voedingstuinbouw het werken met uitzendkrachten eerder regel is geworden dan uitzondering?

Wanneer werkgevers maatregelen moeten nemen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren, dan doen ze dat eerder ten behoeve van hun vaste medewerkers dan voor losse krachten. Kan het stijgend verzuim daarmee in verband worden gebracht? Of heeft het wellicht te maken met de hogere werkdruk en mindere werksfeer op de gemiddeld steeds grotere glastuinbouwbedrijven?

In de fruitteelt en de vollegrondsgroenteteelt, waar zowel inzet van uitzendkrachten als schaalvergroting niet in die mate optreden als onder glas, bleef het verzuim van 2008 naar 2011 stabiel op respectievelijk 1,1 en 2,0 procent.

Wat denkt u van deze stelling? Laat uw reactie onder dit stuk achter en stem in de poll op onze homepage.

Groenten & Fruit is benieuwd naar uw mening!

Eén reactie

  • P. Verschuren

    Het zal er wellicht mee te maken hebben dat op grotere bedrijven minder de afweging gemaakt wordt of het wel de moeite is om iemand ziek te melden, maar dit gewoon standaard te doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.