Home

Nieuws

PT krijgt ‘rode telefoon’ calamiteiten

Het Productschap Tuinbouw krijgt via tuinbouw.nl een meldpunt calamiteiten voor zaken als plantenziektenuitbraken, besmetting met giftige stoffen of ziekte-uitbraken na consumptie van groente en fruit.

Dat staat in het herziene draaiboek risico- en crisismanagement voedingstuinbouw.  Het meldpunt bestaat uit een telefoonnummer en meldformulier en leidt (tijdens kantooruren) direct tot het kernteam. In het draaiboek is de procedure beschreven die het PT volgt voor coördinatie van de crisisaanpak.  Bij calamiteiten brengt het PT kennis en netwerk bijeen, om dreigingen of verstoringen weg te nemen en schade aan afzet of imago te voorkomen of te beperken.

Het is belangrijk om als sector zelf initiatief te nemen bij crises, stelt het PT in het draaiboek. Dat betekent ook dat open gecommuniceerd wordt met betrouwbare informatie.

Een kernteam met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven houdt zelf ook potentiële risico’s van voedselcrises bij en kan besluiten een crisisteam te formeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.