Home

Nieuws

‘Omvangrijkste uitbraak voedselvergifting’

Met meer dan negenduizend zieke kinderen beleeft Duitsland de omvangrijkste uitbraak van voedselvergiftiging in haar geschiedenis.

De herkomst van de besmetting is nog onzeker volgens onderzoekers. Wel zei de Duitse staatssecretaris van consumentenzaken Sabine Toepfer-Kataw (CDU) dinsdagmiddag dat de verdenking ligt op leveranciers van de voeding in de kantine van de scholen. De ziektengolf wordt veroorzaakt door het norovirus, maar dat is mogelijk niet de enige oorzaak, blijkt uit resultaten van onderzoek van de Duitse voedselautoriteit BVL en het Robert Koch instituut. Wel houden de Duitse autoriteiten het voorlopig op een voedselvergiftiging. Het ziektebeeld bij de voornamelijk jonge kinderen is redelijk mild. Meestal verdwijnen de klachten na drie dagen.

Leverancier van de schoolmaaltijden Sodexho heeft na eigen onderzoek geen besmetting aangetroffen. Sodexho wijst erop dat maar een klein deel van de beleverde scholen met de besmetting te maken heeft. Toch heeft een aantal scholen en kinderdagverblijven voor de zekerheid bestellingen afgezegd. Volgens Toepfer-Kataw worden nu leveranciers van voeding via cateraar Sodexho onderzocht.

De uitbraak leidt in de media en bij politici nauwelijks tot speculaties. Er is terughoudend geopereerd, stelt de Nederlandse tuinbouw vast. Er zijn ook geen aanwijzingen dat groente of fruit als oorzaak is aan te wijzen. Wel heeft een aantal Duitse politieke partijen nu al aangedrongen op strengere regels voor voeding voor scholen en kinderdagverblijven, omdat kinderen geen enkel risico mogen lopen. "Een gezonde verzorging op scholen is voor kinderen net zo belangrijk als wiskunde of Duits. Ze mogen in geen geval ziek worden”, aldus SPD-politica Petra Crone.

Of registreer je om te kunnen reageren.