Home

Nieuws 1 reactie

‘GMO buiten schot bij EU-bezuinigingen’

De afzetorganisaties in groente en fruit blijven waarschijnlijk buiten schot bij bezuinigingsplannen van de Europese Unie.

Bestaande voorstellen voor kortingen op de landbouwsubsidies reppen niet over de specifieke en veel kleinere regeling voor groente en fruit . Nederland ontvangt jaarlijks ruim één miljard euro aan landbouwsubsidies. De GMO-steun ligt tussen de 80 en 100 miljoen euro.

Cyprus publiceerde afgelopen week als voorzitter van de Europese Unie een ‘negotiation box’ met daarin mogelijke bezuinigings- en wijzigingsvoorstellen op de bestaande plannen van EU-commissaris Dacian Ciolos. Daarin staat ook geen verwijzing naar groente en fruit.

Toch zal de tuinbouw mogelijk wel iets merken van de kortingen op budgetten. Als de inkomenstoeslagen via hectarepremies bijgesteld worden, gaan fruittelers en vollegrondsgroentetelers wel minder ontvangen dan gehoopt. Dat is een regeling (los van de GMO-regeling) waar deze tuinbouwproducenten nu nog niet van profiteren, maar volgens voorstellen voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid in de toekomst wel.

De koepel voor afzetorganisaties DPA heeft uit Brussel en Den Haag geen signalen ontvangen dat de GMO-bijdrage ter discussie staat, zegt secretaris Ad Klaassen. Veel is ook nog onduidelijk. Eind november zal op een EU-top van regeringsleiders mogelijk wel meer bekend worden.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.