Home

Nieuws

Fruitprijs piekt, groenteprijs niet

Nederlandse winkels hanteerden in september gemiddeld de hoogste prijs voor vers fruit sinds de meting door het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vers fruit was duur in september, ruim 5 procent duurder dan in 2011 en 7 procent ten opzichte van september 2010.

Bij verse groente is die opwaartse beweging niet zichtbaar over een periode van meerdere jaren, maar liggen de prijzen in de winkels bijvoorbeeld onder het niveau van 2006 en 2007 in dezelfde maand september. De prijzen voor verse groente zijn vergelijkbaar met september 2011, maar er is veel meer fluctuatie. Zo waren de winkelprijzen in 2009 ruim 10 procent lager dan afgelopen maand.

Bij fruit is dus veel meer sprake van een constant oplopende prijs, en worden kostenstijgingen doorberekend in de prijs. Dat lijkt bij groente minder het geval en is de uitslag van jaar tot jaar veel groter (meer fluctuatie). Dat komt overeen met de prijsvorming op de inkoopmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.